Sorting by

×
Äiti, varhaiskasvatuksen opettaja. 
Pohdintaa ja näkökulmia lasten kasvatuksesta.

“Jokaisella lapsella on oikeus läsnäolevaan vanhempaan.”

Vanhempien oma-aika – osaako isät ottaa rennommin?

Tarvitseeko vanhemmat omaa aikaa? KYLLÄ TARVITSEVAT.

Minulla meni kauan aikaa esikoisen syntymän jälkeen, että uskalsin haaveilla tai sanoa ääneen tarvitsevani omaa aikaa. Ajattelin jotenkin kierosti omasta ajasta, että en voi siitä haaveilla, kun vihdoinkin olen tullut äidiksi. Päässäni ajattelin, että tätähän sinä olet nämä vuosikaudet halunnut. Kunnes tuli se hetki, että lähdin kotoa yhdeksi yöksi. Ja sen jälkeen ymmärsin, että kyllä minäkin tarvitsen omaa aikaa ja me vanhemmat tarvitsemme myös yhteistä aikaa. Kun välillä ottaa omaa aikaa, niin sitä jaksaa myös olla parempi äiti. Helposti sitä vaan ajautuu suorittamaan hektistä perhearkea. On tärkeää kuunnella itseään ja antaa niitä pieniä lepotaukoja itselle. Ja ennen kaikkea nauttia oman ajan hetkistä, eikä ainakaan potea siitä huonoa omaatuntoa. Itse monesti edelleen syyllistyn tuohon, jos olen vienyt lapset hoitoon eikä minulla ole pakollista hommaa tehtävänä. Mutta pikkuhiljaa olen myös opetellut nauttimaan lapsivapaista hetkistä – eikä se tee minusta yhtään sen huonompaa äitiä.

 On myös hyvin tärkeää välillä olla vaan sen puolison kanssa kaksin. Olimme kesällä häissä, jossa pappi muistutti tuoretta avioparia yhteisen ajan tärkeydestä. Ja siitä, että lastenhoito saadaan järjestymään usein työkiireiden vuoksi mutta ei parisuhdeillan vuoksi. Tämä asia osui ja upposi myös minuun.

Onko isät parempia ottamaan rennosti?

Tuntuu, että ainakin meillä perheen isä on parempi ottamaan itselleen omaa aikaa. Kaverit kokoontuvat milloin kenenkin luo katsomaan urheilua. Ja muutenkin isä osaa ottaa rennommin tämän perhe-elämän. Ei se ole niin justiinsa, että mitä lapsilla on päällä tai onko koti koko ajan siistissä kunnossa. Hetkessä eläminen on myös sellainen asia, joka itsellä tarvitsee harjoitusta.

Monesti itse ajattelen, että miksi en minä voisi sopia lasten nukkumaanmenon jälkeen tapaamisen ystävien kanssa. Mutta sitä on itse usein niin poikki päivästä, ettei yksinkertaisesti jaksa lähteä mihinkään. Tai jos joskus on sellainen tilanne, että olet yksin kotona niin MIKSI silloin pitää sitten siivota tai järjestellä jotain. Miksei voi vaan ottaa rennosti ja vaikka katsoa sohvalla jotain lempisarjaa. Itse pystyn ehkä muutaman minuutin loikoilla ja sitten jo mukamas pitää saada jotain aikaiseksi.

Löytääkö joku muu itsensä tästä samasta tilanteesta?

Miten oman ajan ottaminen onnistuu?

-Jos perheessä on molemmat vanhemmat niin sovitte esimerkiksi sunnuntaina lasten nukkumaan laitto vuorot. Tällöin molemmilla on arkiviikolla iltoja vapaana, jolloin voi tehdä haluamiaan asioita. Tähän myös meidän pitäisi enemmän panostaa. Mutta jotenkin sitä vaan usein molemmat antavat iltapalaa ja toinen lukee toiselle lapselle iltasadun ja toinen toiselle.

-Vuorotelkaa viikonloppuisin aamuheräämisten kanssa, mikäli molemmilla arkityö. Silloin molemmilla vanhemmilla on mahdollisuus kerran viikossa nukkua pidempään. Joskus jo pidemmät yöunet tekevät ihmeitä tai rauhassa kahvikupin juominen.

-Yhden vanhemman perheessä oman ajan ottaminen on paljon haastavampaa. Mutta mikäli lähipiiriä asuu lähistöllä, niin rohkeasti pyydät lastenhoitoapua. Ellei asu niin olisiko silloin mahdollista käyttää jotain lastenhoitopalvelua esimerkiksi mll:n kautta.

-Käytä hyväksi lasten harrastusajat. Harrastuksen aikana voi käydä lenkillä tai vaikka lukea kirjaa.

-Jakakaa kotityöt niin, ettei kaikki kotityöt kasaannu lasten nukkumaanmenon jälkeen tehtäväksi.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä tai ainakin pieni muistutus siitä, että myös sinä tarvitset välillä omaa aikaa. Vain ollaksesi itseäsi varten ja omien ajatustesi kanssa.

Muistetaan myös se, että me ollaan yksilöitä jokainen. Toiset tarvitsevat enemmän omaa aikaa kuin toiset.

Koska sinä olet viimeksi itse ottanut omaa-aikaa? Jätä rohkeasti kommentti! 🙂

Mikäli pidit postauksestani, niin jaathan eteenpäin! 🙂