Sorting by

×
Äiti, varhaiskasvatuksen opettaja. 
Pohdintaa ja näkökulmia lasten kasvatuksesta.

“Jokaisella lapsella on oikeus läsnäolevaan vanhempaan.”

”Räkää” – huutaa taapero ensimmäisen päiväkotiviikon jälkeen

Ensimmäinen päiväkoti viikko takana sekä kauden ensimmäinen flunssa myös. Tätä osasinkin odottaa. Koko kesäloman aikana lapset eivät sairastaneet yhden yhtäkään flunssaa. Ennakoin tämän myös varaamalla heti ensimmäiselle päiväkotiviikolle kuopuksen neuvolakäynnin sekä yhden oman menon. Ja nyt jälkiviisaana voin todeta, että onneksi tein niin.

”Niistää itte”, sanoo kaksivuotias ja hakee vessan kaapista nenäliinan. Itse niistäminen tai ylipäätään niistämisen taito helpottaa lapsen nuhaa. Eikä enää tarvitse säätää nenäFridan tms. kanssa. Nyt vaan toivotaan, että tauti antaa nopeasti periksi ja päästään takaisin kiinni arkeen. Itsellä tiedossa siis ainakin alkuviikko kotoilua. Tiedän, että minulla on oikeus jäädä hoitamaan sairasta lasta, mutta se on aina yhtä kurjaa ilmoittaa omalle tiimille, että lapsi on flunssassa. Yritetään miehen kanssa hoitaa lapsia vuorotellen, mikäli se on vain mahdollista. Kumpi teillä jää kotiin hoitamaan kipeää lasta?

Onneksemme usein molemmat lapset ovat sairastaneet yhtä aikaa. Viime keväänä lapset sairastivat jopa parin viikon välein ja silloin tuntui, että ihan stressaantui yöllisestä aivastuksesta ja alkoi jo miettiä, että kumpi taas jää kotiin. Pitkässä juoksussa nämä ovat pieniä haasteita ja siitäkin tulisi olla kiitollinen, että lapset sairastavat VAIN flunssaa ja ovat muuten terveitä. Mutta siinä flunssakierteessä helposti ainakin itse unohdan tuon, että paljon pahemminkin asiat voisivat olla.  

Aavistelin jo perjantaina, että flunssa saattaa olla tulossa, koska kuopus jäi itkemään päiväkotiin. Yleensä menee hyvällä mielellä ja jää myös hymyillen vilkuttamaan. Päivä oli ollut myös hankala ja itkuinen. Perjantaina syliteltiin vuoroin flunssaista taaperoa ja muuten vaan viikon väsyttänyttä esikoista.

Esikoinen pakoilee halailevaa pikkuveljeään ”älä, en halua tulla flunssaan.” Esikoisen kesän tauolla ollut tanssiharrastus alkaa tällä viikolla ja sinne toivoo kovasti pääsevänsä. Tässä maailmanajassa pienessä nuhassakin on jäätävä kotiin.

Meidän flunssapäivien TOP 3:

  1. Löhöily lapsen kanssa kirjojen parissa. Meillä ainakin lapset ovat flunssassa mielellään lähellä ja sylissä. Niinpä usein haetaan kasa kirjoja sängylle ja sohvalle – niitä sitten luetaan ja selaillaan. Ja jonkun verran myös ruutuaikaa – varsinkin esikoisella.
  2. Ruokahalu on usein kipeänä hukassa. Niinpä tehdään hedelmälautasia ja hedelmillä saa herkutella sohvalla. Myös itsetehdyt smoothiet uppoavat lapsille hyvin.
  3. Maalaaminen/piirtäminen on aina kivaa ajanvietettä. Molemmat lapset viihtyvät maalaamisen parissa melko pitkään ja varsinkin, jos itse maalaa mukana.

Koska takaisin päiväkotiin flunssan jälkeen:

Itse pidän hyvänä sääntönä sitä, että ainakin yksi kuumeeton päivä mieluusti kaksi, jos vain mahdollista. Usein mennään liian nopeasti päiväkotiin ja silloin flunssa vain pitkittyy. On hyvä myös kokeilla esimerkiksi ulkoilla ennen päiväkotiin viemistä, että näkee jaksaako lapsi päiväkotipäivän.

Onko siellä lukijoissa muita, joilla lapset ovat heti flunssassa päiväkodin aloituksen jälkeen?