Sorting by

×
Äiti, varhaiskasvatuksen opettaja. 
Pohdintaa ja näkökulmia lasten kasvatuksesta.

“Jokaisella lapsella on oikeus läsnäolevaan vanhempaan.”

Kuivaksi oppiminen – nappaa vinkit talteen!

Meillä on nyt viime viikot opeteltu päivisin olemaan ilman vaippaa. Ja täytyy sanoa, että olen ollut tosi yllättynyt, miten hyvin se on sujunut.  Kuopus on ollut siitä lähtien tosi innoissaan potalla käymisestä, kun siellä alettiin käymään aktiivisesti eli n. 9 kuukauden iässä. Eli ihan lapsentahtisesti tässä on menty. Toki myös taantumia on tullut ja vessaan meneminen on ollut haastavaa. Onneksi näistä on selvitty eteenpäin pienillä tauoilla. Myös potalla käyminen alkoi jossain vaiheessa tökkimään ja lapsi osoitti kiinnostusta pyttyä kohtaan. Niinpä hankimme pytylle sellainen renkaan pienentäjän eli wc- supistajan.

Jossain vaiheessa vaippa alkoi usein olla kuiva ja päätimme miehen kanssa, että kokeillaan ottaa vaippa pois. Tietysti alussa täytyi itse olla koko ajan katsomassa kellosta koska viedä potalle. Mutta vähitellen myös lapsi oppi ilmaisemaan pissahätäänsä. Usein lapsen suusta kuullessa ”kova pissa hätä” niin silloin se pissa tuli heti housuihin. Vielä ei pidätyskyky ole kovin hyvä.

Myös päiväkodissa suhtauduttiin tähän harjoitteluun positiivisesti ja lasta on myös kannustettu siellä kuivaksi oppimiseen. Vahinkoja on sattunut yllättävän vähän. Kuivaksi oppiminen on yksi suuri askel pienen lapsen kehityksessä. Ja jokainen oppii myös omassa tahdissaan ja omalla ajallaan. Tätä taitoa ei oikeastaan voi vanhempi lapsen puolesta päättää vaan lapsi oppii silloin kun on valmis oppimaan.

Vinkkejä lapsen kuivaksi opetteluun

  • Aloita tutustuminen pottaan jo siinä vaiheessa, kun lapsi osaa istua. Mutta älä pakota lasta istumaan siinä, jos hän ei ole siihen vielä valmis.
  • Vaipan vaihtotilanteissa puhu positiivisesti ”onpa hyvä, kun on tullut noin paljon pissaa” yms.
  • Kun onnistumisia alkaa tulla pottaan niin yksi hyvä keino motivoida on tarrat. Eli lapsi saa aina tarran, kun on pissannut pottaan. Huomio tässä kuitenkin se, että lapsella on mahdollisuus onnistua. Koska muuten lapsi kokee jatkuvasti epäonnistuneensa, mikäli pissaa ei tule pottaan eikä hän saa tarraa.
  • Takapakit ovat normaaleja potalle opettelun kanssa. Mikäli lapsi ei enää halua potalle niin ottakaa suosiolla aikalisä. Kokeilkaa pottailua uudestaan vaikka parin viikon kuluttua.
  • ÄLÄ VERTAILE LASTA TOISIIN LAPSIIN – Kuivaksi oppimisessa erot lasten välillä ovat suuria. Toiset oppivat nopeammin kuin toiset.
  • Vanhempien on hyvä myös hieman sietää tahroja ja lätäköitä. Vahinkoja sattuu eikä ilman niitä lapsi opi.
  • Aiheeseen sopivia kirjoja kannattaa myös lukea. Laitan tähän alle muutaman hyvän kirja suosituksen. Emppu ja iso punainen potta sekä koiranpentu potalla. Näitä molempia on meillä lasten kanssa luettu.

Lue lisää aiheesta  MLL:n sivuilta.

Olisin kiitollinen jos jakaisit tekstiä eteenpäin jos koit sen hyödylliseksi! 🙂