Sorting by

×
Äiti, varhaiskasvatuksen opettaja. 
Pohdintaa ja näkökulmia lasten kasvatuksesta.

“Jokaisella lapsella on oikeus läsnäolevaan vanhempaan.”

Kotityöt lapsiperheessä – kuuluuko ne koko perheelle?

Kotityöt. Suurin riitojen aiheuttaja, ainakin meillä. Ennen lapsia meillä oli pääosin siistiä ja tavarat löysivät oikeille paikoille. Nyt kun on lapsia niin monesti minä kuljetan tavaroita oikeille paikoille ja pienet kädet tuovat tavaroita takaisin lattialle. Lasten myötä on ollut pakko alkaa hieman sietämään sotkua ja sitä, että tavarat eivät ole aina oikeilla paikoilla. Myönnetään, että aika huonosti pystyn montaa päivää kestämään sekasortoa.

Kaiken lisäksi pidän siivoamisesta ja ennen kaikkea siististä kodista. Mutta ongelmana on se, että aikaa ei ole liiaksi siivoamiselle. Pyrin siivoamaan lasten kanssa ja meillä myös lapset osallistuvat kotitöihin ikätasonsa mukaan. Jopa kaksivuotias on kykeneväinen keräämään leluja laatikoihin tai viemään omia sukkiaan sukkakoriin. Mutta lasten kanssa siivoaminen on aikaa vievää hommaa ja siivoamisen saisi helpommin ja nopeimmin tehtyä yksin. Myös mies osallistuu kotitöihin, josta olen erittäin tyytyväinen. Useimmiten miehelle jää imurointi ja minä pesen lattiat. Pyykkihuollosta vastaan pääosin minä. Ja sitähän lapsiperheessä riittää.

Meillä suoritetaan perusteellinen viikkosiivous kerran viikossa – pääosin torstaisin. Ja muina päivinä yllä pidetään siivousta. Ilman keittiön varsi-imuria en voisi olla, sillä imuroidaan keittiö jokaisena päivänä ja sillä saa kaikki murut siivottua nopeasti ja helposti. Huippu tuote!

Kiinnitän myös tavaran määrään kotona huomiota ja siihen, että jokaisella tavaralla on oma paikansa. Olen kirjoittanut aikaisemmin postauksen lelujen määrästä. Sen pääsee lukemaan tästä. Tavaran määrään minimointi helpottaa myös siivoamista.

Haaveilen myös siitä, että joskus voisin palkata kotiin siivoojaan, vaikka kerran viikossa. Se olisi kyllä arjen luksusta.

Miten ohjata ja opettaa lapsille omatoimisuutta?

  • Huomioi lasten huoneissa lelujen säilytys – helposti saatavat korit tms. säilytysjärjestelmä. Lelut lajiteltuna koreihin. Ja yhdessä lapsen kanssa aluksi opetella keräämään lelut.
  • Meillä on eteisessä lapsille omat vaatekorit, jotka ovat lapsen ulottuvilla. Helpompi ottaa ja laittaa tavarat paikoilleen, kun sen ulettuu tekemään itse.
  • Mahdollisuus omatoimiseen käsienpesuun esim. jakkaran avulla ja pyyhkeet riittävän matalalle.
  • Anna lapsen tehdä itse – vaikka tekeminen olisi aluksi haastavaa ja hidastakin mutta siinä lapsi oppii koko ajan toimimaan itse. Kannusta myös yrittämään ja tehdään sitten yhdessä, mikäli jokin tekeminen ei vielä onnistu.
  • Anna tilaa lapsen omalle ajattelulle – älä anna kaikkia vastauksia heti suoraan, vaan kannusta lasta ajattelemaan itse.

Osallistuuko teillä koko perhe kotitöihin? Olisi kiva lukea teidän kommenttejanne kotitöistä ja siitä, kenelle ne perheessä kuuluu.