Sorting by

×
Äiti, varhaiskasvatuksen opettaja. 
Pohdintaa ja näkökulmia lasten kasvatuksesta.

“Jokaisella lapsella on oikeus läsnäolevaan vanhempaan.”

Varhaiskasvatus – tarvitaanko päteviä ammattilaisia?

Viime aikoina on paljon kirjoitettu valtamediassa varhaiskasvatuksen ahdingosta. Itse kentällä työskentelevänä varhaiskasvatuksen opettajana, voin todeta varhaiskasvatuksen olevan kriisissä.

Päteviä työntekijöitä on vaikea löytää mistään. Auki oleviin työnhaku ilmoituksiin reagoidaan yhä heikommin ja olemme tilanteessa, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajan työtä tällä hetkellä tekee useasti epäpätevä henkilö. Emmehän voi olettaa, että ilman alan koulutusta olisi pedagogisesti pätevä. Mikäli ryhmässä ei työskentele alan ammattilaisia, ei mielestäni voi puhua laadukkaasta varhaiskasvatuksesta. Epäpätevyys näkyy jokapäivisissä tilanteissa negatiivisesti. Ryhmänhallinta on haastavaa, erityistä tukea tarvitsevat lapset jäävät huomiotta ja ryhmän toiminta on suunnittelematonta. Tällöin päivistä tulee vain selviytymistä.

Mitä laadukas varhaiskasvatus mielestäni on? Ryhmän toiminta on pedagogisesti suunniteltua ja jokaisen lapsen yksilölliset tarpeet huomioidaan. Lasten mielenkiinnonkohteet otetaan huomioon toimintaa suunniteltaessa. Jokainen lapsi tullaan nähdyksi ja kuulluksi jokaisen päivän aikana. Aikuiset, jotka työskentelevät ryhmässä ovat lapsille tuttuja ja kaikilta löytyy alan koulutus. Muun muassa näistä ainesosista koostuu laadukas varhaiskasvatus.

Yhä useamman sijaisen suusta kuuluu: “tulin tänne kokeilemaan, kun ei tänne ollut mitään vaatimuksia”. Nämä sanat pysäyttivät minut. Jos tuo on meidän alan arvostus, että kuka tahansa pystyy tekemään varhaiskasvatuksen opettajan työtä, niin miksi minä olen kouluttautunut tähän työhön yliopistotasolla.

Alan vetovoima ja arvostus on tällä hetkellä niin matalalla tasolla, että pelkään mitä tulee tapahtumaan vuosien päästä.

Haasteet kasvavat lapsiryhmissä ja törmätään yhä useammin erityistä tukea tarvitseviin lapsiin. Olisi erittäin tärkeää, että ryhmässä työskentelevät vakituisesti ammattilaiset, jotka ovat saaneet koulutuksen tähän työhön. Koen tämän työn olevan tärkeää. Lapsissa on tulevaisuus ja heidän kustannuksellaan ei saa säästää.

Toivon todella, että varhaiskasvatuksen arvostus saadaan nousemaan ja kentälle löydetään motivoituneita, sitoutuneita sekä kouluttautuneita ammattilaisia. Työ lasten kanssa on todella palkitsevaa ja monipuolista. Mutta helppoa se ei aina ole.

Kommentoi alle, sinun käsityksesi tämän päivän varhaiskasvatuksesta.