Sorting by

×
Äiti, varhaiskasvatuksen opettaja. 
Pohdintaa ja näkökulmia lasten kasvatuksesta.

“Jokaisella lapsella on oikeus läsnäolevaan vanhempaan.”

Lapsen suojaaminen auringolta

Omien lasten kautta olen kesäisin pohtinut miten suojaan lasteni ihon polttavalta auringolta. Lasten iho on herkkä ja sitä tulee suojata voimakkaalta uv-säteilyltä. Erityisesti lapsena palaminen on erittäin haitallista myöhemmällä iällä. Koen tämän asian olevan tärkeä ja itse haluan suojata lapsiani auringolta. Ensisijainen suojautuminen meillä tapahtuu vaatteilla sekä vältetään auringossa olemista kuumimpaan aikaan. Mutta tämän lisäksi käytössä on myös fysikaaliset aurinkorasvat sekä uv-arvon reaaliaikainen seuraaminen.

UV-säteilyn voimakkuutta mitataan UV-indeksillä. Indeksin arvon ollessa 3 on aika suojautua auringolta. Käytännössä indeksin arvo on yli 3 jokaisena päivänä kesällä, jos aurinko paistaa. Entä tiesitkö, mikä on fysikaalinen aurinkorasva? Syy miksi meidän perheemme käyttää nimenomaan fysikaalisia rasvoja on se, että ne eivät imeydy ihoon. Rasva muodostaa iholle ikään kuin peilin ja heijastaa haitalliset säteet pois. Lisäksi ne suojaavat heti levityksen jälkeen.

Kesästä ja auringosta nauttiminen veden äärellä

Lapset rakastavat vesileikkejä ja tietysti kesäisin tulee nauttia lämpimistä päivistä. Kun olemme uimarannalla tai ulkovesipuistossa niin puen lapset uv-asuihin sekä pää suojataan hellehatulla/uv-hatulla. Itsekin pystyn rentoutumaan paremmin, kun tiedän, että lasten iho on suojattu ja voimme keskittyä nauttimaan auringosta, turvallisesti.

Päiväkodit ja lasten suojaaminen auringolta

Aurinkorasvojen käyttäminen päiväkodeissa on hyvinkin kaupunkikohtaista. Kaikissa kaupungeissa ei päiväkodin henkilöstö saa laittaa lapsille aurinkorasvaa. Tämä on mielestäni aivan käsittämätöntä. En ymmärrä miten kukaan voi päättää vanhemman puolesta, että kuinka hän haluaa suojella oman lapsensa ihoa. On vanhempia, jotka eivät halua käyttää aurinkorasvoja lapsillaan ja on vanhempia, jotka suojaavat lapsen rasvoilla. Mielestäni tämä olisi vanhempien päätettävissä oleva asia. Kyseessä on kuitenkin lapsen ihon terveys. Vanhemmat tietävät myös oman lapsensa ihotyypin ja sen, että kuinka herkkä iho lapsella on. Toiset lapset palavat toisia herkemmin ja toiset lapset reagoivat rasvoihin ja toiset taas ei.  

On kuitenkin uskomatonta, että aurinkorasvan laittamisesta ja sen tärkeydestä joutuu edes käymään keskustelua vuonna 2022. Lapsi viettää kuitenkin aurinkoisina päivinä aika monta tuntia ulkona, vaikka ulkoilua vältettäisiinkin klo 11–15 välillä. Toivoisin tähän tulevan muutosta ja ettei joka kesä käydä samaa keskustelua. Useinkaan päiväkotien pihoilla ei ole kunnon varjopaikkoja tai aurinkosuojia mihin lapset voisivat mennä suojaan paahteelta. Eikä pieni lapsi osaa katsoa, että koska on aika hakeutua suojaan. Aika harvojen päiväkotien pihoilla näkee aurinkosuojia esimerkiksi hiekkalaatikoiden päällä. Tosi asia on kuitenkin, että uv-arvo on jo Suomen leveyksilläkin melkoisen korkea.

Onko täällä lukijoissa vanhempia, jotka ovat joutuneet käymään keskustelua aurinkorasvasta päiväkodissa? Kuulisin kokemuksia mielelläni.