Sorting by

×
Äiti, varhaiskasvatuksen opettaja. 
Pohdintaa ja näkökulmia lasten kasvatuksesta.

“Jokaisella lapsella on oikeus läsnäolevaan vanhempaan.”

Vinkit päiväkodin aloitukseen

Elokuu on saapunut ja se tietää useimmille loman loppumista ja paluuta arkeen. Meillä lapset ovat lomailleet koko kesän ja kohta on aika palata päiväkotiin. Kesällä on saattanut hieman päivärytmi muuttua ja nukkumaan menoaikakin viivästyä. Meillä lapset rakastavat rutiineja eivätkä kumpikaan kestä yliväsymystä. Niinpä on yksi asia, josta pidetään kiinni lomallakin – nukkumaanmenoaika. Koko perhe voi paremmin hyvin nukuttujen öiden jälkeen.

Kiireettömistä aamuista on saatu nauttia useita viikkoja. Kohta herätään kellonsoittoon ja kiirehditään päiväkotiin. Arki olet kuitenkin tervetullut! Meidän arkemme aamuja helpottaa se, että olen katsonut lasten vaatteet jo edellisenä iltana valmiiksi ja muutenkin kaikki tavarat odottavat aamua eteisessä. Näin aamulle jää vain välttämättömimmät toimet. Tämä on osoittautunut hyväksi tavaksi.

Miten helpottaa päiväkotiin paluuta tai päiväkodin aloittamista:

Rauhoittaa illat päiväkotipäivien jälkeen ja jos mahdollista niin aluksi lyhyitä hoitopäiviä. Jos aloittaa ihan uudessa päiväkodissa niin tutustuminen muutaman kerran yhdessä vanhemman kanssa on tärkeää lapselle. Lapsi voi tutustua uuteen ympäristöön ja uusiin aikuisiin sekä lapsiin tutun ja turvallisen vanhemman kanssa. Iltaisin voi käydä leikkimässä päiväkodin pihalla.

Lapsen lokeroon tai muuhun sovittuun paikkaan voi viedä perheestä kuvan. Ikävän yllättäessä lapsi voi yhdessä kasvattajan kanssa katsella kuvaa. Tämä helpotti meidän esikoistamme, kun hän aloitti päiväkodissa. Myös oma unikaveri päivälepoa varten voi olla turvana ainakin pienemmälle lapselle.

Vanhempien positiivinen asenne. Lapsi aistii helposti, mikäli vanhemmat ovat epäileväisiä päiväkodin suhteen. Lapsen kanssa kannattaa keskustella päivästä, jos kyseessä on sen ikäinen, että keskusteleminen on mahdollista. Pienemmänkin lapsen kanssa voi keskustella muun muassa muistelemalla ryhmän aikuisten nimiä tai vaikka ryhmän nimeä.

Vanhemmalle pitkää pinnaa. Päiväkotipäivän jälkeen lapsi saattaa olla kovin väsynyt, kiukkuinen ja itkuinen. Ainakin meillä oltiin kovinkin kiukkuisia aluksi hoitopäivien jälkeen. Siihen monesti auttoi syli ja lähellä pitäminen.

Muiden muutosten välttäminen yhtä aikaa päiväkodin aloituksen kanssa. Tietenkään aina ei voi muutoksien aikoja valita. Mutta tarkoitan tällä muun muassa tutista luopumista, sängyn vaihtamista tai omaan huoneeseen siirtymistä. Lapsella on ihan riittävästi käsiteltävää yhdessä isossa muutoksessa.

Mitä varusteita tarvitaan päiväkodissa

Tossut. Niitä löytyykin monenlaisia eli varmasti jokaiselle löytyy sopivat ja mieluisat tossut. Tossujen tarkoituksena on estää liukastumista. Ja joissain päiväkodeissa saattaa olla aika viileät lattiat varsinkin talvisin. Myös sukat pysyvät puhtaampina.

Varavaatteet. Yksi varavaatekerta riittää, jos säilytystila on rajallinen. Varavaatteiden sopivuudesta kannattaa huolehtia ja tuoda aina uudet vaatteet likaantuneiden tilalle. Myös omat vaipat tulee viedä päiväkotiin, mikäli lapsi niitä tarvitsee.

Sadevaatteet ja kumisaappaat. Päiväkodissa ulkoillaan säällä kuin säällä. Itse olen tykännyt ainakin alle 3-v. loskakeleihin fleecevuorellisista sadehaalareista. Pienen lapsen on helpompi liikkua, kun ei ole liikaa kerroksia päällä. Omasta mielestäni myös haalari on kuivunut hyvin.

Lapsen selkään sopiva reppu. Metsäretkille sopivan pieni reppu, eväsrasia ja juomapullo.

Nimitarrat. Saatavilla on käteviä nimitarroja lapsen vaatteisiin ja tavaroihin. Nimikointi kannattaa sekaannusten välttämiseksi. Itse olen käyttänyt Tarramaata (linkki sivuille) ja olen ollut tarroihin tosi tyytyväinen. Pysyneet hyvin kiinni pesuista huolimatta.

Päiväkodin aloittaminen on pienen elämässä suuri asia. Myös vanhemmalle päiväkodin aloitus on iso muutos. Päivisin lapsesta huolehtii joku muu kuin sinä ja se saattaa tuntua vaikealta. Myös vanhemmalle päiväkodin aloitus on iso muutos. Vähitellen luottamus lapsen ryhmän kasvattajiin kasvaa ja sinun on helpompi jättää lapsi päiväkotiin. Itse pyrin töissä luomaan avoimen ja keskustelevan ilmapiirin heti ensihetkistä alkaen. Ja korostan vanhemmille sitä, että aina saa ja pitää kysyä, jos jokin asia painaa mieltä. Joten avaathan rohkeasti suusi, jos jokin asia mietityttää oman lapsesi päiväkodissa. Lapsi tulee oppimaan paljon uusia asioita päiväkodissa. Hänen sosiaaliset taitonsa kasvavat ja ensimmäisiä ystävyyssuhteita syntyy ryhmissä.

Alkaako teidän perheessänne tänä syksynä uudenlainen arki?

Mikäli sait postauksesta vinkkejä, niin jaathan sen myös muille! Kiitos! 🙂